Rullstol

När du kommer upp i åren kan det vara att sinnet är på topp, men kroppen kan behöva hjälp för att klara dagliga göromål. Det kan uppstå problem som gör att du behöver hjälpmedel.

Ett av dessa hjälpmedel kan vara en rullstol. Det kan vara lite av en utmaning att välja rätt rullstol.
Ett råd är att du pratar med en fysioterapeut som kan vägleda dig i valet av rullstol efter dina behov.

Senior24.se har ett utbud av bra rullstolar som passar de flesta.

Underkategorier

 • Standard rullstolar

  En bra standardrullstol täcker de flestas behov. Standardrullstolar är vanligtvis några kilo tyngre än de lätta rullstolarna, eftersom de är gjorda med en stålram istället för aluminium, vilket är dyrare och lättare.

  Vårt utbud av standardrullstolar sträcker sig från en relativt billig transportrullstol till de mer avancerade med fler justeringsmöjligheter och tillbehör. Så behöver du en bra och rejäl rullstol så har vi några bra erbjudanden här i kategorin.

 • Lättvikts rullstolar

  Lättviktsrullstolar tillverkas med aluminiumramar, vilket är ett lättare och dyrare material än stål, som våra standardrullstolar vanligtvis är gjorda av. Om du ofta behöver transportera din rullstol så är en lättviktsrullstol med aluminiumram det rätta valet. Då den lägre vikten är en fördel för både rullstolsanvändare och hjälpare när den ska köras och när den ska lyftas in i bilen.

  Vi har lätta rullstolar i bra grundkvalitet och rullstolar som är utrustade med ett brett utbud av justeringsmöjligheter och tillbehör.

 • Rullstolar - Tillbehör

  Här hittar du tillbehör till våra rullstolar, vi har valt att visa de populäraste tillbehören men kan även leverera ett brett utbud av andra tillbehör, så skriv eller ring om du har speciella behov så hittar vi en lösning.

 • Åkpåsar & Regnskydd

  Som rullstolsanvändare vet de flesta att det är kallt att sitta stilla under en längre tid. Speciellt under vintermånaderna kan det vara kallt om du är längre stunder utanför. Här på Senior24 har vi olika åkpåsar som kan hålla dig varm under vintern. 

Det finns 8 produkter.

Visar 1-8 av 8 objekt

Övervägningar innan valet av rullstol

Alla kan råka ut för att en rullstol blir en nödvändighet i vardagen. Det kan vara ett tillfälligt eller permanent behov. Det kan finnas flera grunder till varför du har behov för en rullstol. Oavsett vad, är det viktigt att du väljer en modell som passar just dina behov.

Innan du beslutar dig för att köpa en rullstol ska du överväga vad rullstolen ska användas till samt vilka funktioner och egenskaper den ska ha.

- Vikt
- Storlek och bredd
- Inställningsmöjligheter
- Extra tillbehör

Hur mycket får rullstolen väga?
Rullstolar tillverkas i två olika typer av material: aluminium och stål. Rullstolar med en aluminiumsram är helt klart att föredra om du vill ha en rullstol med lägre vikt.

Även om de flesta inte tänker på att det är en fördel med en lättviktsrullstol kan det vara praktiskt av flera orsaker, både för rullstolsanvändaren samt för en eventuell medhjälpare. Ju mindre rullstolen väger, desto enklare blir det för dig att köra med den. Utöver detta är rullstolen lättare när den ska lyftas in i bilen.

Om du vill köpa en lättviktsrullstol är Dolphin ett bra val. Denna modell har en kraftig aluminiumsram samt 24” drivhjul men väger bara 16 kg. Det innebär att den är lätt att fälla ihop och transportera men också att du själv kan köra den utan problem.

Rullstolens storlek och bredd
De flesta rullstolar kan köpas i olika storlekar och bredder, således att de kan uppfylla allas behov för att sitta bra och bekvämt. Det är fyra standardbredder för rullstolssäten: 40, 44, 48 och 51 centimeter.

För att välja sätets rätta bredd ska du sitta med armarna längs med sidorna. Om du kan sitta med armarna längs sidorna i rullstolen har du gott om plats för både tjockare tröjor och vinterkläder.

Även om det är viktigt med en rullstol med ett tillräckligt brett säte ska du även vara uppmärksam på att rullstolen inte är så bred att du inte kan komma igenom dörrar, smala gångar m.m.

Rullstolens inställningsmöjligheter
För att du ska kunna sitta bekvämt i längre perioder är det viktigt att rullstolen har flera inställningsmöjligheter som till exempel:

- Armstöd: Det är en fördel om rullstolens armstöd kan justeras i höjden. Dels så att du sitter bekvämt med armarna men också för att du ska kunna sitta och äta vid ett bord.

- Benstöd: Dessa ska också vara justerbara så att de passar till din längd. Om benstöden dessutom kan skjutas till sidan är det lättare för dig att komma i och ur rullstolen. Hos Senior24.se kan du köpa till benstöd som går att justera i både vinkel och höjd, till både vår Dolphin och Barracuda rullstol. Benstöden är tillgängliga både till höger och vänster sida.

- Handtag: Handtagen ska kunna justeras så att de passar till medhjälparens höjd.

- Hjul: Om hjulen är avtagbara är det mindre besvärligt att transportera rullstolen samt att byta dem.

- Hopfällbar: Med en hopfällbar rullstol kan du ta med den i bilens bagagelucka om du ska på tur.

Rullstolen Barracuda är precis som Dolphin en lättviktsrullstol. Den väger 20 kg och är tillverkad i aluminium. Den har dock ett par små extra funktioner i förhållande till Dolphin-modellen. Du kan bland annat justera sätesdjupet från 42-48 centimeter samt vinkla ryggstödet bakåt i en vinkel på 30 grader. Detta ger dig goda möjligheter för att hitta den mest bekväma sätespositionen för dig.

Extra tillbehör till rullstolen
Vid köp av en rullstol kan det vara en bra idé att köpa till extra tillbehör utifrån dina behov. En rullstol är i sig själv säker men det kan vara en fördel med en extra säkerhetsåtgärd. Detta kan till exempel vara en anti-tip säkring så att rullstolen inte välter bakåt. Anti-tip säkringen kan monteras på både Dolphin och Barracuda.

Om du i vardagen använder käpp eller krycka är det även möjligt att köpa till en kryckhållare till rullstolen, så att du alltid har den till hands. Har du tänkt använda rullstolen när du är på tur eller när du handlar kan det även vara praktiskt med en väska som är speciellt tillverkad för rullstolar.

Ska rullstolen användas tillfälligt eller dagligen?
Om rullstolen ska användas dagligen eller tillfälligt kan ha stort inflytande på valet. Om du är på jakt efter en rullstol som du ska använda dagligen ska du vara uppmärksam på att komforten ska vara på topp. Det är också viktigt att rullstolen har flera funktioner och att inställningsmöjligheterna inte kräver verktyg.

Köp en rullator och rullstol samlat i en
En praktisk lösning för dig som byter mellan att använda en rullstol och en rullator är den fantastiska Rollz Motion. Rollz Motion är en kombination mellan rullstol och rullator. Den är väl ägnad för användning vid resor. De flesta flygbolag tillåter nämligen att du tar med den in i kabinen.